مدیران بزرگ از انجام دادن کارهای بزرگ خسته نمیشوند، مدیران بزرگ را کارهای پیشِ پا افتاده از پا میاندازد. کارهایی را که به نیروهای اجرایی سپرده است ولی به تجربه آموخته که مدیریت اینکارها از مدیریت جلسهی تامین سرمایه هم سختتر است. انجیر، راهحلی دقیق و حسابشده برای براداشتن مانعِ بزرگِ کارهای پیشِ پا افتاده از مسیر اهداف بزرگ است.
این معمای بزرگ زندگی ما ایرانیان است؛ چرا وقتی که کارهای بزرگی را به فرجام رساندیم، از پس کارهای کوچک برنیامدیم؟ چگونه با بهرهمندی از سرمایهی مادی و سرمایهی انسانی و سرمایهی علمی سرشار، از پس تولید یک خودرو متوسط برنمیآییم. کدام پیچ تاریخی توسعه و پیشرفت پیچیده است که ما نپیچیدهایم؟ ما همچنان در همان سوالی که مظفرالدین شاه از آن مستشار غربی پرسید باقی ماندیم که «چگونه شما توانستید ولی ما نه؟»
بزرگترین و پیچیدهترین ماهوارهها با موفقیت روی عرشه پرتاب قرار نمیگیرند مگر آن که کارهای کوچک و به ظاهر ساده یکبهیک به درستی و دقت ترتیب اثر داده شود. بزرگترین و پیچیدهترین موشکها با موفقیت از عرشهی پرتاب بلند نمیشوند مگر آن که نیروی انسانی زبده، مانند چرخدندههای ریز و حساس ساعت سِیکو در کنار یکدیگر ضربان بزنند و با قوههای دیگر ارتباط گیرند. بزرگترین و پیچیدهترین موشکها صرفا به خاطر برخورداری از تکنولوژیهای پیشرفته در مدار قرار نگرفتهاند؛ واضحا آنچه سفینههایی را بر خاک ماه فرود آورد ثمرهی پیوستگی و آمیزش میان تکنولوژی و علوم انسانی بود. اگر تکنولوژی بر اریکه قدرت تکیه زده است، این بزرگی و جلال را از علوم انسانی وام میگیرد. علم مدیریت و ساماندهی همان چیزی است که اگر نباشد حلقههای متکثر در دل هم گره نمیخورند و ثمره نمیدهند.
آنچه امروز به فعالیتهای ما ایرانیان معنا میدهد تلاش برای پاسخ به همین معمای تاریخی است. شرکت سوشیانت سالهاست در حوزه طراحی محصولات دیجیتال در اکوسیستم فعالیت میکند و رسالت تاریخی خود را توسعهی علوم انسانی در دل دنیای تکنولوژیک تعریف کرده است و هماکنون نیز پیرو همین رسالت، محصول خود را با عنوان انجیر معرفی میکند.
انجیر پیش از ان که یک محصول دیجیتال و تکنولوژیک باشد، یک استارتاپ چند ضلعی است که در راستای برطرف کردن موانع ساده و دیرپای کسبوکارهاست. کسبکارهای فعال در کشور ما با مشکلات کوچک و به ظاهر سادهای مواجه هستند که در عین سادگی و کوچکی هیچگاه برطرف نمیشوند. فعال کردن نیروی انسانی برای رفع آن موانع کارساز نبوده و سیستمهای پیچیدهی اداری همهی دلمشغولیهای مدیران را برطرف نکرده است. درباره چیزی حرف میزنیم که اتفاقا اتلاف انرژی زیادی را در پی دارد و هزینههای گزافی را روی دست کسبوکارها باقی میگذارد. ما دربارهی مسئلهای حرف میزنیم که سالهاست به بحران تبدیل شده و هر چه اندازه سازمانها، شرکتها و کسبوکارها بزرگتر میشود این بحران باد میکند و فراغتهای سازمان را اشباع میکند. ما دربارهی بحران «گردشکار» صحبت میکنیم.
انجیر استارتاپی است که نظام گردشکار را در سازمانهای کوچک و بزرگ به صورت هوشمند ساماندهی میکند. ساختار وظیفهای سازمانها و شرکتها یا همان امور تکرارپذیر و زمانبر که نیروی انسانی بسیاری را درگیر میکند تا کنون با شیوههای سنتی و یا پیچیدهی برنامهنویسی مدیریت میشدند، اما انجیر با الگو برداری و بومیسازی محصولات هوشمند کشورهای توسعه یافته، نظام گردشکار را متحول میکند.
پیکرهی شرکتها، سازمانها و کسبوکارها بر روی کارهای رویتن شکل میگیرد و همه اهداف بر آن استوار میشود. این برنامهها متکثر هستند و به اندازهای که یک مجموعه اهداف بزرگتری داشته باشد، از تعداد برنامههای روتین بیشتری رنج میبرد. موضوع سادهی ورود و خروج نیروها تا ارجاع وظایف فردی و سازمانی و حتی نظام کنترل و ارزیابی، هر کدام به قدری مهماند که نادیده گیری یکی، به معنای صرف نظر کردن اهداف بزرگتر است و اما این همهی ماجرا نیست.
امور روتین و برنامههای تکرارپذیر در بسیاری از موارد به اندازهای زمان کاری را اتلاف میکنند که صحبت از خلاقیت و توجه به نوآوری عملا میسر نمیشود. آیا توجه کردهاید که یکی از وجوه ممیز مجموعهی موفق از مجموعهی ناموفق، نظم و نظام گردشکار آن مجموعه است؟ بسیاری از شرکتهای توسعه یافته گویی چیزی به عنوان کارهای روزمره ندارند، این در حالی است که فقط کمی دقت نشان میدهد اتفاقا آن شرکت با حجم زیادی از امور روزمره دست و پنجه نرم میکند، اما تفاوتش با شرکتی همسان ولی ناموفق در انتظام بخشی به گردشکار است.
سیستمهای اداری اختصاصی که گردشکار را سامان میدهند آنقدر پیچده شدهاند که کار کردن با آن اتوماسیون اداری خود، نیاز به آموزش مفصل دارد. مشکل دیگر این سیستمها عدم انعطافپذیری است که خاصیت مهم گردشکار به شمار میآید. همین عدم انعطاف موجب شده بسیاری سیستمها و سامانههای اتوماسیون اداری به برنامههای عریض و طویلی تبدیل شوند که سربار سازمان قرار گیرند. انجیر با اتکا به تکنولوژی جدید و با دیدگاه مدیریت روزآمد که ریشه در علوم انسانی دارد، در یک فضای کاملا ساده، بدون نیاز به برنامهنویسی و صرفا با اتکا به خلاقیت و توجه به جزئیات مدیریت، گردشکار را متحول کرده است. کار با این محصول بسیار ساده است و دغدغههای مدیران ارشد تا میانی را برطرف میکند و کاربران را به عنوان موجودی زنده و منعطف میپذیرد.
امور انجیر علاوه بر زاویه دید متفاوت که تحول شگرفتی را به ارمغان میآورد دربرابر گردشکارهای جدید و منحصربهفرد سازمانها منعطف است. به راحتی روزآمد میشود و مهمتر از همه انجیر کوچک است و وقت و انرژی گزاف اتلاف نمیکند و در هزینهها و مصرف انرژی نیروی انسانی صرفهجویی قابل ملاحظهای به وجود میآورد. انجیر کوششی در راستای پاسخ به معمایی تاریخی ما ایرانیان است؛ یک محصول متکی به دادههای علوم انسانی درباره مدیریت است که با ابزارها و تکنولوژیهای بومی منطبق شده و سعی میکند موانع جزئی و نادیدهای را که منجر به نتوانستنهایمان شده برطرف کند.